Sjokolade -sunt eller usunt?


Ja, det er bra for hjertet å spise sjokolade med høyt innhold av kakao. Men mørk sjokolade inneholder også fett og sukker, som ikke er bra for kroppen. Så hvor sunt er det egentlig å spise sjokolade?
Faktisk så er ikke alt som smaker godt usunt. Kjære sjokolade, takk og pris for det;)
De siste årene har sjokoladen fått status som den store helten.  Nå er det knapt grenser for hva sjokoladen kan gjøre for kropp og sjel. For eksempel viser flere studier at sjokolade inneholder flere av de såkalte fenolene enn rødvin. Netopp fenolene skal kunne redusere risikoen for bla hjerte og karsykdommer. Sjokolade inneholder også antioksidanter som beskytter kroppen mot sykdom og aldring. Hvis sjokoladen skal være sunn må den være mørk. Altså ha et innhold av kakao på minst 50 prosent. Og velger du 70% -sjokolade er du helt sikker på å nyttiggjøre deg sjokoladens mange gode og sunne egenskaper. Når det er sagt, har sjokolade en rekke ulemper som det kan være greit og kjenne til.

 Fakta:
Mørk sjokolade er særlig rik på sunne fettstoffer, mens lys og hvit sjokolade ikke inneholder noe av dett. Mørk sjokolade inneholder pr 100 g ca 6 g protein, 29 g fett og 63 g karbohydrater samt en del sink, magnesium, kobber og fenoler.

Sant:
-Sjokolade stimulerer sexlysten. Det er forsket på at sjokoladespisende kvinner har et mer aktivt sexliv enn de som ikke spiser sjokolade.
- Sjokolade kan gi migrene. Det er det mye som tyder på, men forskerne har enda ikke funnet ut hvorfor. Det er veldig internt fra kvinne til kvinne.
-Sjokolade er bra for blodtrykket. sjokoladen kan senke blodtrykket hos mennesker med høyt blodtrykk.

Delvis sant:
- kakao er sunnere enn te. Te inneholder polyfenoler, som virker som antioksidanter. Kakaosmør inneholder mer av dette enn te, men har samtidig mye kalorier. Te og kakao er altså sunne på hver sin måte.
- kakao kan hindre demens. Kakao kan muligens øke blodtilførselen til hjernen. Det finnes studier som peker på at kakaodrikkere har lavere forekomst av demens , men man vet ikke hvorfor.

Myte:
-sjokolade virker slankende. Det er riktig at mørk sjokolade metter godt, men den inneholder også mye kalorier. Vil du unngå å legge på deg, begrens mengden.
-sjokoladen får opp humøret. Studier viser at kvinner med symptomer på moderat depresjon, spiser dobbelt så mye sjokolade som friske. Og de som er svært deprimerte spiser enda mere sjokolade. Ingeting tyder på at folk blir mindre deprimerte av sjokoladespisingen. Innholdet i den må på en eller annen måte stimulere hjernens lykkestoff, kalt endorfiner.
- alle typer sjokolade er sunt fordi det inneholder mye kakaosmør. Dette gjelder ikke hvot sjokolade eller melkesjokolade, som dessuten inneholder vesentlig mer fløte og sukker enn de mørke variantene.
- sjokoloade skal ikke ligge i kjøleskapet. Den holder seg nemlig best ved en temperatur på 16-18 grader
- Fettet  i sjokoladen er like usunt som animalsk fett? Kakaosmør består av sunne fettstoffer, som kan redusere kolesterolet og minske risikoen for blodpropp.