Giftige leker -hvem har vel ikke hadt en slik èn i badekaret?


Jeg satt på flyet i ste å leste en artikkel som vekte interesse hos meg. Jeg vil dele den med dere, fordi jeg tror dette er nyttig info for hver og èn av oss. Hvertfall til hver sin tid;)
I februar 2006 svelget en fire år gammel gutt i Minneapolis ved et uhell en hjerteformet, liten lås som hadde løsnet fra søsterens armbånd. Armbåndet var en medgift fra en skobutikk i en større amerikansk kjede. Normalt ville låsen ha passert gjennom kroppen uten mer hokus pokus. Slik gikk det ikke. Den sølvfargede låsen inneholdt nemlig svært høye konsentrasjoner av bly. Så høye at at den lille gutten døde. 
En større undersøkelse i regi av Ecology Centre (HelthToys.org)  av 1500 populære barneleker viste i 2009 at èn av tre leker inneholdt potensielt skadelige nivåer av bly, arsenikk, kvikksølv og andre farlige kjemikalier. På verstinglisten fant de blandt annet barnesmykker fra det populæremerket Hannah Montana. I 2011 måtte Barbie- eier og verdens største leketøysprodusentMattel Inc. tilbakekalle 1,5 millioner kinesiskproduserte leker, fordi de inneholdt blyholdig maling. Etter at selskapet begynte å tilbakekalle lekene tok den ene eieren av den kinesiske fabrikken selvmord.
Big Business. Leketøy er big business. I 2010 ble det globalt omsatt leker for rundt 500 milliarder kroner. Åtti prosent av lekene produseres i Kina. Den amerikanske legeforeningen anbefaler et tak på 40 ppm (parts-per-million) når det gjelderblyinnholdi barneleker. Selv marginal eksponering for bly kan gi barna blandt annet lærevansker, konsentrasjonsproblemer, anemi og språkproblemer. Skrekkeksempelet er en undersøkelse foretatt av det norskeideanalyseselskapet GRID -Arendalsom fastslo at blyinnholdet i leker solgt i Russland, Ukraina, Hviterussland og flere av deres naboland inneholdt opptil 18649 ppm. En annen versting i barneleker er flalater, en gruppe kjemiske stoffer som har den egenskapen at de kan gjøre plastikk mykt. Men det er også mistanke om at kjemikaliene kan gi hormonforstyrrelser, nedsatt fertilitet og hjerneskader. I Norge har det siden 2007 vært et totalforbud mot flalater i leker rettet mot aldersgruppen 0-14 år. Mykplastproduksjonen inneholder inntil 50 % flalater, og kjemikaliene benyttes også  i industri og matvareproduksjon. 
Ved en tilfeldighet  fant det danske firmaet Grinsted for noen år siden ut at en blanding av castorolje og eddiksyre kunne erstatte flalater. For det ble de i 2006 tildelt Dansk Industripris "årets produkt". Problemet er bare at Grindsteds Soft`n safe er dobbelt så dyrt som kjemiske flalater. Likevel er interessen stor. Kanskje bare ikke fra de kinesiske leketøysprodusentene og deres kunder.
Tilslutt må jeg bare tilføye : takk gud for forskning og nytenkning;)