AbuDhabi facts: slik vi opplevde det!

Mye sært, mye interessant og mye å himle med øynene til 

Som skrevet tidligere dro jeg og min kjære på ferie til De Arabiske Emirater på nyåret i år, fordi vi ville oppleve noe annet. Vi ville ha sol og varme, men samtidig ikke dra til de typiske turistplassene. Vi angrer ikke på valget, men tror ikke vi skal tilbake til akkurat samme plassen da vi liker å oppleve nye steder hver gang. Men det er absolutt å anbefale.  

Prisene: de var dyre!!! Det var dyrere med shopping, mat og drikke i forhold til Norge. På en fin restaurant der vi bestile oss biff ble regninga på ca 1500kr pr pers. Og det er dyrt spør du meg. Men den biffen var noe av det beste jeg har smakt. Så det ble en liten opplevelse i seg selv.

På shopping hvor jeg blandt annet kjøpte meg treningstightsen til 2xu betalte jeg et par hundre kroner mere for den, enn hva jeg kunne gjort i Norge. 

Når det kommer til alkohol så er det noe som også var mye dyrere, men samtig veldig lite av. Det var rett å slett vanskelig å få tak i. Tror ikke vi kom over et eneste vinmonopol og det var ikke dermed sakt st de solgte øl og vin i matvarebutikkene. I minibaren på hotellet vårt var det ei lita rødvinsflaske som koster 250kr. Ikke 49kr som på taxfreen akkurat. 

Vi var litt skeptiske til å reise til et så spesielt land, etter å ha sett hvordan styringen, straffene og alt det der behandles.  Og da tenker jeg spesielt på at vi var redde for å "renne full" på et utested eller noe å ikke tenke over oppførselen vår. Dette var bla noe av det mamma var mest bekymret for også. Hun så for seg å måtte reise ned dit å få oss ut av et fangenskap eller hva det måtte være. Haha!! Men som sakt så ble ikke det noe problem, når problemet med å faktisk få tak i alkohol var verre. Når det kommer til feiringer av merkedager eller bursdager til en pave eller liknende så feires dette med stillhet i gatene, null alkoholservering på restauranter eller i butikker. Noe som vi så på som veldig rart. I Norge er det jo alltid alkohol tilstede ved tilstelninger og feiringer.

For at vi skulle være litt bedre rustet til eventuelle hendelser så kjøpte vi med oss en "hand-quide" for Abu Dhabi, og i den sto det bla; 

-turister blir sett ned på av de innfødte ( noe vi også opplevde. Vi normenn er vante til å få høre " åhh Norway, i love Norway" når vi sier at vi er norske, mens når vi var der var reaksjonen bare et hevet øyenbryn) 

- hvis du lurer på noe/ trenger veiledning i en butikk skal du alltid spørre en dame først. Du er ikke verdig nok til å spørre en mann. (Sa du diskriminering)

- og står du i ei butikkø, og du ser en mann ankommer køen, skal du med glede la han gå foran deg, og deretter stille deg bakerst igjen. 

- på offentlige strender har mannfolk adgang 6 dager i uken, og kvinner på kun tirsdager. 

- det er straffbart å leies/ holde i handa eller vise annen form for kjærtegn på offentlig plass. Og dette gjalds visst spesielt om man ikke er gift.  (her løy vi faktisk en gang. Vi skulle ta spa og for å få ligge på samme rom/samme fløy så måtte man være gift og vi sa at vi var det. Fredrik måtte til og med skrive under på at det var greit at han fikk en kvinnelig massør. Det skulle helst vært mann på mann og kvinne på kvinne etter deres reglement. Men de gikk god for den. Heldigvis. Lurer på hva straffen hadde vært om de hadde funnet ut at vi løy) 

- apropos straffer så er dette ekstremt. Men dermed veldig lite kriminalitet også. Så der har vi løsninga, Norge!!! Det er feks livsstid på å bli tatt for fyllekjøring eller narkotika. Og da er ikke livsstid 21 år. Det er livvstiden din det, altså livet ut. 

- Treningssentrene er adskilte for damer og menn. Og her var det ikke mange damer som trente, så jeg hadde hele rommet for meg selv, hver dag.

Når det kommer til troende og ikke-troende, så er dette noe èn velger selv. Men velger du å være troende må du jaggu følge regimene også. Selv om du er yrkessjåfør, og skal kjøre noen til flyplassen, og bedetiden slår inn så må du rett og slett stoppe bilen og gå ut for å be ( dette var også noe vi var vitner til. Det var på hovedveien og en flybuss stanset, og ut kom en hvitkledd mann og bøyde seg ned i veikanten med ræva i været) halleluja liksom!! Haha.. Neida, èn skal ikke mobbe andres trosretning, men det var litt komisk. 

Så har vi bekledningen da. Og den er som de fleste vet, ikke utfordrende. Mannfolka gikk alltid med hvit drakt og rødt sjal, mens kvinnene var helsvarte. Men de hadde forskjellige drakter, noen hvor bare øynene syntes og andre der de bare hadde et lett sjal over deler av håret. Noen var faktisk veldig fine, der de gikk sminket som om det skulle vært moteshow, og med designervesken til flere tusen hengende over armen. Men tilbake til de med ikke bare maske, men med sjal hengende over der igjen. Vi observerte et par som kom gående inn til restauranten. Og jeg sier til Fredrik:" lurer på om hun tar av seg dette når hun skal spise!?" -"ja for det må no være utrolig kjedelig å gå ut på middagsdate der alt mannen ser er et svart laken på andre siden av bordet" men neida hun puttet maten innunder lakenet å spiste. *huff.. Tragisk... Når det gjalds turister og bekledning var dette noe vi også måtte følge. Ikke inne på hotellområdet, men hvis vi skulle på lokale plasser som kjøpesenter og ikke minst på besøk til The grand Moské, noe jeg presterte å kalle et tempel. Som ikke ble så godt mottat av quiden. Man kaller ikke en hest for ei mus liksom.. Haha.. *ups. Men der strevde vi faktisk litt. Jeg ankommer i skjørt, et langt et vel og merke men det var ikke godtatt. Vakta kom bort med en gang og fortalte meg at jeg måtte kle meg om og at de hadde et utleiekontor inne på området. Ja men det var greit tenkte jeg og skulle til å gå retning utleiekontoret. Men ble stoppet igjen, for jeg fikk ikke gå innpå området engang i min bekledning. Så jeg måtte vente, og Fredrik skulle leie klærne til meg. Men der fikk han problemer, for han som er mann hadde ikke adgang til dame-avdelingen. Ahh.. Stress sa du!? men han fikk etterhvert ei annen dame til å gå inn for han, så det ordnet seg tilslutt. 

Men apropos restauranter så var dette noe som var kun på de store hotellene. Nede i byen var det bare arbeidsvirksomhet og skyskrapere med kun kontorer. Så når araberne skulle ut å spise, noe som skjedde på kun onsdager og torsdager, ikke på helg som vi er vant til, så dro de til hotellene.  

Og noe annet som overrasket meg var hvor rike alle sammen var. Det var ikke å se en bil til under 500.000kr. Og gatene og midtrabattene var renere og mer ordnet enn hva sikkert mange nordmenn har det hjemme hos seg. En av dagene bestemte vi oss for å ta en gåtur utenom hotellområdet, da vi ville se litt virkelighet, og trodde bare rett og slett at vi hadde havnet i et rikt strøk. Men neida. Jo lengre vi gikk og jo mere øde vi kom desto større ble husene/ villaene, og feitere ble bilene, og antallet portvakter økte. Vi gikk også forbi noe vi trodde var et hotell, med alle idrettens fasiliteter. Det var håndball-, fotball og basketballbane, bordtennisbord og you name it!!! Men det var en skole. Ja, du leste riktig!!! Det er ikke i nærheten av hvordan barneskolene ser ut her til lands. Så vi resonnerte med at her er alle bare rike. Og de betaler ikke skatt, det er det oljepengene som står for. For Emiratene er på en måte en oljesestat de også, i likhet med Norge. Men det som sjokkerte meg mest, er at vi i Norge gir u-hjelp til Abu Dhabi!!! Have no words!!!

Men vi fikk med oss litt av alt. Litt kulturelt som å besøke the Grand Moské, og litt turistattraksjoner som FerrariWorld, ørkensafari og dinnercruise.

Flere bilder fra turen finner du her;)