Tips for free: langt skinnende hår

Hei. Jeg tenkte å dele noen tips med dere som jeg har lært, sammensatt av å ha tatt frisørutdannng, gått på kurs og av ren erfaring med å ha drevet med hår i over seks år. Og det beste av alt, de koster deg ingen ting. Disse tipsene handler om hvordan man skal bevare et langt og fint hår. Alt er ganske logisk, men ikke for de som ikke vet. Har du tenkt over hvor gamle tuppene dine kan være. Hvis du har hår ned til midjen så er faktisk de tuppene 5-7 år gamle. Det er klart du må ta vare på de med forsiktighet. 

Her kommer en liten(ehm stor) innledning:( det blir fort litt mye, når man interesserer seg for noe)

95 % av menneskets hud er dekt av hår. Et menneske har mellom 100 000 og 200 000 hårstrå på hodet. Blondt hår er som regel tykkere og tettere enn rødt hår. Brunt og svart hår ligger et sted imellom. Totalt har vi ca. 5 millioner hårstrå over hele kroppen.

Håret består av 75 % proteiner (såkalt keratin) og 15 % vann. Resten er mineraler, lipider, kullhydrater og fargepigmenter. Hårstrået lever ikke, dvs. at det ikke inneholder noen nerver og tilføres ikke blod. Det er oppbygd av et strå og en rot som omfattes av en hårsekk. Hårstrået har en myk, indre kjerne, et keratinlager og et ytterlag med et gjennomsiktig og beskyttende lag. Talgkjertelen på hver side av hårsekken produserer sebum, det fettet som gir håret glans. Personer med fett hår har rett og slett overskudd av sebum i håret. 

Hårstrået vokser ut fra hårsekkene, som ligger i overhuden og finnes over hele kroppen. Celler i bunnen av hårsekken deles og skyter oppover, samtidig som de forgrenes og dør. Det meste av håret består altså av døde celler. Det er hårsekken som bestemmer utseendet på håret. En rett hårsekk gir som regel rett hår, en bøyd hårsekk gir vanligvis hår med fall, mens en mer spiralformet hårsekk som regel gir krøllete hår.

Håret består av forskjellige lag, og det mellomste laget inneholder emnet melanin, et pigment som avgjør fargen på håret. Hårfargen avhenger av hvor mye pigment som finnes i hårstråene. At håret blir grått hos eldre, kommer av at dannelsen av pigment har blitt redusert eller har opphørt.

Til tross for at håret ikke består av levende celler, påvirkes det i stor utstrekning av vår generelle helse og hva vi får i oss. Et variert kosthold gir generelt all næringen som håret trenger. Når håret er friskt, ligger det fine fettlaget utenpå hårstrået akkurat som skjellene på en grankongle. Skjellene er lukket og overflaten er jevn og glatt. Håret reflekterer lyset og ser blankt og friskt ut. Når håret ikke har det bra, er skadet eller uttørket, reiser skjellene seg. Håret blir tørt og porøst, alt lys forsvinner inn i "konglen" og håret virker matt og livløst.

-Sov med håret samlet. Endten i en topp midt på hodet, eller i en flette. Så lenge det er samlet så er det det beste. (underhåret er friskere en overhåret da overhåret hver dag blir utsatt for ytre påkjennelser) ligger man med topp så er det bare underhåret som "gnues" mot puta/lakenet ila natten. Ligger man med håret løst, vil dette frotteres en del og hårstråene flokes sammen, som igjen må kammes ut neste morgen. Har man håret samlet slipper man den store slitasjen på natten og slipper krigen med børsten etterpå. 

- Avslutt alltid en hårvask med kaldt vann. Kaldt vann lukker skjellagene og etterlater håret mer kambart og glansfullt. (det samme gjelder for porene i huden, de lukkes ved kaldt vann, og dermed blir huden glattere også. Du har kanskje opplevd at huden nesten blir rødflammet og kankskje litt tørr, etter en veldig varm dusj for å få i seg varmen?)

- Hvis du tar hårkur på håret så kan du enkelt doble effekten av kuren ved å fukte et håndle og varm det i mikroen. (her er det veldig viktig at håndkleet er helt gjennomfuktet, hvis ikke kan det bli brann) Legg deretter håndkleet rundt håret. Det varme håndkleet åpner skjellagene i håret ditt og gjør slik at kuren kan trenge lengre inn i håret og reparere. Den vanligste virketiden på de fleste hårkurer er 10-20 min. Avslutt alltid med en balsam etter kur, da balsamens oppgave er å lukke skjellagene. 

- Etter hårvask, klem og press mest mulig vann ut av håret. IKKE frotter håret inni hånduken. Da gnisses hårstråene sammen og skaper unødvendig slitasje.

- Prøv å unngå å kamme i håret når det er vått. Hårstrået er svakere i våt tilstand og knekker lettere, som da vil føre til raskere slitte tupper.

- Det aller beste er å naturtørke håret, men om du skal bruke føner bør du dele opp håret. Det holder med to deler. Tørk underhåret først. Ikke stå å tørk på det ytterste håret til det innerste håret i er tørt. Det er unødvendig slitasje på overhåret. Og bruk luften fra føneren med hår-retningen. Med andre ord: føn håret nedover. Da skal du se hvor mange floker som løst opp bare ved hjelp av luften, og null bruk av børste. Pluss at håret ikke blir så brusete, hvis du føner håret nedover. Så tenker du kanskje " ja, men jeg må ha volum. Gidder ikke at håret skal ligge trykt inntil hodebunnen" Ja, du kan godt føne håret mens du bøyer deg fremover for å få volum, men du kan fortsatt føne håret med hårstrået. Det er håret som skal bli tørt, ikke hodebunnen.

Og tilslutt litt fakta om hårets vekstfase:

Livet i hårsekken kan deles inn i en vekstfase og en hvilefase. I vekstfasen bygges hårstået og det vokser. Ca. 80-90 % av hårstråene befinner seg samtidig i denne vekstfasen. Håret vokser i omtrent 1 000 dager og hviler i omtrent 100. I hvilefasen trekker den nedre delen av roten seg tilbake og hårstrået sitter fast i den øvre delen av hårsekken i lang tid. Når hårstrået endelig løsner, er dette et signal som starter en ny vekstfase. Et nytt hårstrå skapes på samme sted.

Håret vokser 1-2 cm per måned og raskere i nakken enn øverst på hodet. Hårets vekst avgjøres av arvelige faktorer. Hvor langt hår du kan få, avhenger av hvor lenge vekstfasen varer. I perioder som varierer mellom to og seks år vokser, hviler og støtes håret vekk. i løpet av et døgn er det vanlig å miste omtrent 100 hårstrå.