Mandagstips fra meg


-drikken som hjelper mot det meste-

2,5 dl grapefruktjuice, 2 ts eplesider-eddik, 1 ts honning

 Jeg tenker at det jeg vet, vet alle andre også. Men i det siste når jeg har pratet litt løst og fast om eplecidereddiken så har det vist seg at dette var nytt for mange. Så nå tenkte jeg å benytte sjansen til å skrive litt om det, samt og dele en oppskrift på en drink som er veldig bra helsemessig. 

 

Eplecidereddik – vidundermedisin?

Eplecidereddik er rik i mineraler, vitaminer og andre sunne stoffer. Den inneholder blant annet vitaminene C, E, A, P, B1, B2 og B6. Dens gunstige mineraler er blant annet magnesium, jern, kalsium, natrium, magnesium, svovel, kobber, fosfor og silisium med mer.

Eddiken er også rik i kalium, et mineral som ofte mangler i voksnes kosthold. Kalium er nøkkelen til vekst, bygging av muskler, overføring av nerveimpulser, hjerteaktivitet osv. Det hjelper også å forhindre sprø tenner, håravfall og rennende neser.
Eplecidereddik kan bidra til å regulere blodtrykket og redusere dårlig kolesterol. Den er rik på eplesyre som gir den sin anti-virus, anti-bakteriell og anti-sopp egenskaper.
Den kan også bidra til å forbedre tarm uregelmessigheter og til å fjerne giftstoffer fra kroppen i en raskere hastighet. Eddiken kan også bidra til å rense huden fra hudsykdommer og blemmer.
Om ikke det er nok så har forskningsstudier funnet ut at eplecidereddik kan være i stand til å drepe kreftceller eller bremse deres vekst! Og ikke minst gi mer energi!
Vidundermedisin eller hva?

Nedenfor finner du en liste med noen av fordelene og bruksmåtene til Eplecidereddik..

 • Høyt kolesterol: En studie (publisert i British Journal of Nutrition) fra 2006 beviste at rotter foret med eddiksyre i 19 dager hadde en betydelig reduksjon i de totale kolesterol og triglyserid nivåer.

 • Bloodtrykk og hjertets helse: En annen studie (publisert i Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry) i 2001 fant ut at eddik kan senke høyt blodtrykk. En stor observasjonsstudie har også funnet ut at folk som spiste olje- og eddikdressing på salater fem til seks ganger i uken hadde lavere forekomst av hjertesykdom enn folk som ikke gjorde det.
 • Kreft: Noen laboratoriestudier har funnet ut at eddiken kan være i stand til å drepe kreftceller eller bremse deres vekst. Men observasjonsstudiene av mennesker har vært forvirrende. Noen fant ut at det å spise eddik var assosiert med en redusert risiko for esophageal kreft. En annen assosierte det med en økt risiko for blærekreft.
 • Hår: Det er allment kjent at eplecidereddik kan brukes som et skyllemiddel til håret etter sjamponering for å lage sunn form og glans. Resirkuler gjerne en gammel shampoo flaske og fyll den med 1/2 ss eplecidereddik og en kopp med kaldt vann. Hell dette gjennom håret etter sjamponering flere ganger i uken.

 • Ansikt: Visste du at eplecidereddik kan bidra til å regulere pH-verdien i huden din? Fortynn eplecidereddik med to deler vann, og spre det over ansiktet med en bomullsdott som en toner. Du kan gjøre dette på kvelden etter vask, og på morgenen før du påfører fuktighetskrem. Du kan også påføre økologisk eplecidereddik direkte på pigmentflekker og la dem virke hele natten for å lette sin farge.

 • Kviser: En del eddik blandes ut i 2-3 deler vann og påføres direkte på kvisen. (Dersom du har meget tørr hud, så bruk 3 deler vann.) Unngå ren eddik på huden da det kan gi syreskade!
  Tove Eggen fra Kamille/Klikk tester eplecidereddik på kviser og hår her.
 • Hender og Føtter: Er dine hender og føtter trøtte og hovne etter en lang dag? Unn deg selv en personlig spa massasje ved å gni eplecidereddik på dem.

 • Solbrenthet: Lider du av vond solbrenthet? Tilsett en kopp eplecidereddik i badekaret med vann og bløt deg i 10 minutter.

 • Etterbarberingsvann: Fyll en flaske med like deler eplecidereddik og vann og rist for å blande.

 • Astma: Ta eddiken (1 ts) i et glass vann og drikk. Det kan hjelpe mot astma. Det kan også hjelpe med bomullsdotter dynket i blandingen som du legger på innsiden av håndleddene.

 • Halsbrann: Eplecidereddik hjelper til å balansere syrenivået som er med på å forårsake halsbrann.

 • Allergier: Inntak av eddiken kan hjelpe og lindre diverse allergier.

 • Vorter: Dynk en bomullsdott i eplecidereddik og plassere den på vorten med medisinsk tape over. Det kan hjelpe til å bli kvitt de raskt og naturlig.

 • Forkjølelse: Når du kjenner en forkjølelse komme smygende, kan du ta eplecidereddik for å balansere syrenivået i kroppen til hjelp for kroppens immunforsvar.

 • Forstoppelse: Pektinen i eplecidereddik inneholder fiber som hjelper til med å sette i gang systemet.

 • Soppinfeksjon: Edikken kan også brukes til å unngå soppinfeksjoner. Noen kvinner dusjer med den, mens andre tilsetter eddiken i badevannet.

 • Flass (er store hvite fettflak, og må ikke forveksles med tørr hodebunn som er bittesmå tørre korn):
  Halv mengde eplecidereddik og halv mengde vann blandes og sprayes i hodebunnen (unngå øyne og ører). Surr et håndkle rundt hodet og la det virke 15-60 min. Vaskes så godt ut. Kan gjentas 1-2 ganger i uken. Eddiken reparerer PH-balansen i hodebunnen og forhindrer overvekst av den gjærlignende soppen som forårsaker flass.
 • Detox/utrensing: Tilsett 1-2 ss av eplecidereddik i et stort glass vann 1-3 ganger om dagen. Eddiken gir størst effekt dersom man drikker hele glasset på en gang. Unngå å sippe det hele dagen for tennenes skyll! Og skyld gjerne munnen med vann etter hvert inntatt glass med eddik (for å unngå syreskader i hals/svelg og på tenner).
  Dersom du har mange helseproblemer tyder det på en sterkt syrlig kropp. Start da med små doser som 1 ts – 1 ss en gang om dagen og øk gradvis. Man kan oppleve sterke utrensningssymptomer i begynnelsen, men slettes ikke alle gjør det. Jeg opplevde selv vond hals, rennende nese, hodepine og slapphet de første 2 ukene. Da er det viktig å fortsette til det går over, men heller minske dosen om det blir for plagsomt. Dersom symptomene blir veldig ille ta et bad med 1 liten kopp natron og 1 kopp epsom salt. (Eller prøv Floating – en tank med opp til 500 kg Epsom salt.) Det hjelper kroppen å kvitte seg med giftstoffene som eddiken har løsnet opp og som skaper utrensningssymptomer.

 • Vektnedgang: Eplecidereddik kan hjelpe med vekttap ved å bryte ned fett slik at kroppen kan bruke det i stedet for å lagre det. En annen av de mest positive egenskapene hos eplecidereddik er at det senker GI-nivået. Det betyr at man med eplecidereeddik får et jevnere blodsukkernivå og sukkersuget minsker. Når blodsukkerstigningene blir mindre fører det også til lavere insulinproduksjon slik at det blir lagret mindre fett i kroppen.
  Eplecidereddik har en lav ph-verdi. Det gjør at de enzymer som nedbryter stivelsen i maten arbeider langsommere, noe som gjør at vi kjenner oss mette lenger etter måltidene.
  Tilsett 1-2 ss i et stort glass vann før måltid 3 ganger om dagen. Skyll munnen etterpå grunnet den sterke syren.
  Å drikke eplecidereddik (blandet med vann) om morgenen på fastende hjerte har vært et kjerringråd for bedre forbrenning i lang tid. Ja, for tusenvis av år har eddik faktisk blitt brukt til vekttap. En studie i 2005 av 12 personer fant at de som spiste et stykke brød sammen med små mengder av eddik følte seg mettere og mer fornøyde enn de som bare spiste brød.
  Det er begrenset vitenskapelig støtte for påstanden om at eplecidereddik kan fremme vekttap. Men en studie publisert i Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry i 2009 viste at overvektige mennesker som tilførte eddiksyre daglig i 12 uker opplevde betydelig nedgang i kroppsvekt, magefett, livvidde, og triglyserider.
  I tester på mus, fant en annen studie fra 2009 (publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry) at eddiksyre kan bidra til å forhindre oppbygging av kroppsfett og enkelte typer leverfett.

 • Diabetes: Effekten av eplecidereddik på blodsukkernivået er kanskje den best forskede og mest lovende av dens helsemessige fordeler. Flere studier har funnet ut at eddiken kan bidra til å senke blodsukkernivået etter et måltid, noe som fører til lavere insulinproduksjon.
  En studie i 2007 (publisert i Diabetes Care) av 11 personer med type 2 diabetes fant ut at å ta to spiseskjeer av eplecidereddik før sengetid, senket blodsukkeret på morgenen med 4% -6%. En annen studie gjort tidligere med dyr som hadde diabetes (publisert i Pakistan Journal of Biological Sciences), viste at eplecidereddiken bidro til å senke nivået av farlig kolesterol (triglyserider, en type skadelig blodfett) og forbedret det gode (HDL).

 • Smerter: Anekdotiske bevis og kliniske rapporter tyder på at eplecidereddik lindrer leddsmerter, syre i magen, hodepine, gikt, muskelkramper og leddgikt. Eplecidereddik er kjent for å være spesielt nyttig i lindring av akutte gikt- og fibromyalgiangrep. Blant annet fordi den er rik i aminosyrer som demper overdrevne smertesignaler fra hjernen.

  Les mer om eplecidereddik for smerter her.

 • Mage/tarm: I henhold til The Royal Society of Medicine i England, har så mye som 90 % av alle kroniske sykdommer sin årsak i problemer med fordøyelsessystemet. Irritabel eller lekk tarm har visst seg å være den første del av en årsakskjede som kan føre til utallige sykdommer og syndromer.
  Eplecidereddik stimulerer enzymaktiveringen og gir dermed effekt allerede i begynnelsen av mage-/tarmkanalen. Den kan også hjelpe til med å skape et ulevelig miljø for den vonde candida-soppen som er med på å ødelegge tarmen.
 • Riktig PH-verdi i kroppen: Eplecidereddik har en lav ph-verdi som vil si at den blir basisk eller alkalisk i kroppen. Eplecidereddik hjelper kroppen med å opprettholde riktig pH-verdi som kan føre til en sunn og friskere kropp. (Det er spesielt viktig hvis du er mye syk, drikker mye kaffe eller vin og spiser kjøtt.)
  Vårt blod er svakt alkalisk (med en normal pH-nivå på mellom 7,35 og 7,45), og vårt kosthold bør gjenspeile dette pH-nivå. Kroppen jobber stadig med å gjøre om syredannig mat til alkalisk i kroppen. Ved å spise mest basisk mat får kroppen mulighet til å jobbe med andre problemer i stedet. En diett høy i syre-produserende matvarer kan føre til mangel på energi, overdreven slimproduksjon, infeksjoner, angst, irritabilitet, hodepine, sår hals, allergiske reaksjoner og økt risiko eller forverring av tilstander som gikt, fibromyalgi og leddgikt.
  Til tross for at eplecidereddik er surt har det en alkaliserende effekt på kroppen. Når kroppen forbrenner eddiken, skaper det noe som kalles «alkalisk aske». Det vil si at når kroppen har forbrent bort eddiken er asken som er igjen alkalisk. Det er slik «aske» som avgjør om en type mat vil bli basisk eller syre i kroppen. Det er altså ikke basert på matvarens smak. (Sitron er et annet eksempel på en sur matvare som blir basisk i kroppen.)
  Eddikens effektivitet er dessverre ikke blitt undersøkt nok når det gjelder hvor basisk den kan hjelpe kroppen til å bli, men jeg har selv opplevd dens sterkt utrensende effekt under flere perioders bruk. Så jeg kan anbefale den på det varmeste. Eplecidereddik har nå blitt et fast tilskudd i min daglige livsstil.

 

Bruksmåte VIKTIG!

Bruk bare rå, økologisk eplecidereddik kjøpt på helsekost! (Koster rundt 40 kr for en stor flaske her i Norge.)
Den er lyse gul-brun og ofte ufiltrert og upasturisert med mørkt “fruktkjøtt” liggende i bunnen av flasken.
De beste er de det står “Mother” på flasken. Mother består av enzymer av tilkoblede proteinmolekyler med levende næringsstoffer og gode bakterier. Det ligner litt på «Mother» som er i Kombucha te.
Klar eddik i vanlige matbutikker er behandlet, og mangler mange av de fordelene som rå eplecidereddik har.

Eplecidereddik i tablettform anbefales ikke, da innholdet og kvaliteten varierer veldig. En studie fra 2005 viste at ingredientslisten på flere pakker ikke samsvarte med innholdet. Det er også fare for at kapsler med ren eddik går i oppløsning i halsen og da forårsake alvorlige syreskader der.

Mulige bivirkninger:

Eplecidereddik skal alltid blandes ut med vann. Ren eddik kan skade deler av fordøyelsestrakten. Sipp ikke eddik med vann fordelt over hele dagen heller, da det kan skade tannemaljer.

En rapport fant en sammenheng mellom overdrevet eplecidereddik-inntak og lave nivåer av kalium og bentetthet i kroppen. De med Osteoporose, lave potassium nivåer eller de som tar medisiner som senker kalium nivåene må vise forsiktighet og ta kontakt med lege før bruk.

Ettersom eddiken kan effektere blodsukker og insulinnivåer, og kan senke blodtrykket; vis forsiktighet dersom du går på medisiner som jobber med disse samme punktene.

De som er allergisk for epler burde også unngå eddiken.

Dersom du har mange helseproblemer tyder det på en sterkt syrlig kropp. Start da med små doser som 1 ts – 1 ss en gang om dagen og øk gradvis. Man kan oppleve sterke utrensningssymptomer i begynnelsen. (Jeg opplevde selv vond hals, rennende nese, hodepine og slapphet de første 2 ukene.) Det er giftstoffer eddiken løsner fra kroppen som irriterer organer og luftveier når kroppen prøver å støte det ut. Dersom symptomene blir for ille ta et bad med 1 liten kopp natron og 1 kopp epsom salt. (Eller prøv Floating – en tank med opp til 500 kg Epsom salt.) Epsom salt hjelper til med å dra giftstoffene ut fra kroppen. Det har vært brukt i årevis for å trekke betennelse ut av hover til hest.

-tekst lånt fra livsgleder.com/ oppskrift i samarbeid med minvektklubb.no