Fakta om frukt og sukkerinnholdet dems

Det er mandag igjen, og jeg tenkte å dele litt fakta med dere som jeg har fått av en ernæringsfysiolog. Jeg prøver jo så godt jeg kan å fronte en sunn herdag her inne på bloggen, så et slikt innlegg av og til er på sin plass syns jeg.


Du vet kanskje allerede at frukt inneholder varierende mengder sukker,   
men jeg tviler på at du visste at det kan bidra til sukkeravhengighet, søtsug   
og dermed problemer med å komme i den formen du helst vil ha.

Men dette betyr ikke at du ikke bør spise frukt. Frukt har mye bra for seg, og det er   
ikke noe verken jeg ønsker å slutte med eller oppfordre noen andre til å gjøre.

I stedet for å tenke alt eller ingenting, så har han laget 14 regler slik at du kan ta velinformerte valg når det gjelder frukt.


-14 regler når det gjelder frukt-

Etter hvert som at folk har blitt mer og mer oppmerksomme på sukkerinntaket, så har søkelyset nå nylig blitt rettet mot frukt. Selv om frukt er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter, så er det fruktosen (det ”mest skadelige” sukkeret) og det totale sukkerinnholdet som har dannet grunnlaget for debatten om frukt er bra for oss eller ikke. Du vet kanskje allerede at frukt inneholder varierende mengder sukker, men jeg tviler på at du visste at det kan bidra til sukkeravhengighet, søtsug og latkskap.

1. Noen typer frukt er bedre for deg enn andre. Frukt med høy glykemisk indeks, søt frukt som banan, mango og druer kan kjapt øke blodsukkeret, siden de inneholder mer sukker og mindre fiber i forhold til frukt som f.eks. bær.

Om du ønsker å gå ned i vekt eller redusere risikoen for diabetes, så kan det lønne seg å holde seg til de typene med lavere sukkerinnhold, som blåbær og bringebær.

2. Frukt kan inneholde mer sukker enn du tror. Frukt som vi blir bedt om å spise hver dag, som f.eks. epler, kan faktisk bidra med store mengder sukker i ditt daglige kosthold, spesielt siden man regner det som noe sunt, og ikke som noe søtt man kan unne seg i blant. Et middels stort eple inneholder 19 gram med sukker.

3. Selv om de inneholder sukker, så er de fulle med gode ting også. Naturen har gitt oss blåbær og annen frukt rik på næringsstoffer, fiber, antioksidanter og flere andre ting som reduserer effekten av sukkeret. Fiberet og næringsstoffene i blåbær er grunnen til at de har en relativt lav glykemisk indeks, til tross for at de inneholder sukker. Studier har til og med vist at blåbær kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og redusere risikoen for diabetes.

4. Du kan redusere effekten av sukkeret ved hjelp av denne deilige teknikken. Protein og sunt fett kan hjelpe til med å redusere effekten av sukkeret. Du kan f.eks. ta en skive eple og smøre et lag med mandelsmør på den.

5. Ikke all frukt inneholder sukker. Det er ikke all frukt som er proppet med sukker. Unntak som avokado, oliven og kokos inneholder lite sukker og er rik på sunt fett.

6. Frossen går fint. Spesielt utenfor sesongen, så kan det være mer praktisk med frossen frukt, samtidig som den holder seg lengre. Les merkelappene nøye og pass på at det faktisk er ekte frukt, og ikke bare prosesserte matvarer laget av frukt.

7. Frukt er ikke noe man bør spise så mye man vil av. Enkelte kostholdsplaner klassifiserer frukt som ”fri”mat. Men sannheten er at om du spiser store mengder frukt og da snakker vi om mer enn et par frukter om dagen, og enda mindre om du er følsom for sukker kan hindre deg i å bli kvitt sukkeravhengiheten.

8. Tørket frukt er å regne som godteri. Matvarer som virker sunne, som f.eks. rosiner og dadler, er å regne som prosesserte matvarer. Selv om de fortsatt inneholder litt fiber, så er ikke dette nok for å redusere effekten sukkeret deres har på insulinnivået.

9. Nei, fruktjuice teller ikke som frukt. Når man fjerner fiber et fra maten spesielt da ting som fruktjuice så blir effekten den har på blodsukkeret mangedoblet. Ofte blir juice sterkt prosessert i tillegg, som gjør det hele enda verre.

10. Juice gir et sukkerrush. Grønnsaksjuice går fint, men når man lager juice av frukt, så fjerner man det meste av fiberet som gir et stort sukkerrush. Les på merkelappene: Du vil bli overrasket når du ser hvor mye sukker ”sunn” kommersiell juice inneholder!

11. Fruktyoghurt kan inneholde like mye sukker som en sjokolade. Glem de ferdigblandede kommersielle yoghurtene og bland gresk yoghurt (yoghurt uten tilsatt sukker) med ekte bær.

12. For hver sunn frukt, så finnes det en sunnere grønnsak. Om valget står mellom en frukt og en grønnsak, så er valget enkelt. Grønnsaker er mye rikere på næringsstoffer, vitaminer og mineraler enn frukt, og de har ikke den samme effekten på blodsukkeret.

13. Frukt som søtningsmiddel betyr ikke nødvendigvis at det er sunt. ”Sunne” søtningsmidler som er laget av fruktjuice konsentrat er ikke nødvendigvis sunnere enn sukker. Det spiller ingen rolle om sukkeret kommer fra bier, frukt eller sukkerrør. For kroppen din er det fortsatt sukker.

14. Du behøver ikke alltid å kjøpe økologisk. Om økonomien er trang, eller om det er vanskelig å få tak i, så er ikke det alltid nødvendig å kjøpe all frukten økologisk. Det er viktigere å ta sunne valg i forhold til karbohydrater, proteiner og fett, enn å fokusere på at alt skal være økologisk

kilde; Ernæringsfysiolog David Solberg