ekstra viktig med sunnheter

Når man er syk, eller har vært gjennom en operasjon føler jeg at det er ekstra viktig med et sunt kosthold og generelt sunne rutiner, netopp fordi kroppen må ha ekstra "byggeklosser" for å restituere bedre. Å være syk eller sykemeldt kan gå hardt utover psyken. Ikke har man bare vondt på skadestedet, men det å måtte stå over alt som er morsomt og kun sitte hjemme er vondt i seg selv. Og jeg tror at å "trøste" seg selv med godis og søppel-tv vil gjøre vondt verre. Det hjelper kanskje for èn dag, men thats it!

Min løsning på situasjonen er å proppe kroppen full av vitaminer og sunne saker. Jeg vet ikke om det bare en innbilning, men jeg liker å tro at kroppen leger seg raskere da.

Jeg har nå laget meg et brett med alt jeg finner sunnhet i. Selvsakt med god hjelp fra samboern. Krykker på kjøkkenet er ikke veldig effektivt. Det blir mye rot, og halvparten av det jeg tar i ender på gulvet. Og det er begrenset hva man kan hinke på en fot med. Jeg kan ikke hente meg et glass med vann selv, liksom. Jeg er totalt avhengig av begge krykkene da jeg bare kan belaste foten med maks 30 kg. Tanken på å sy meg en "kenguru-lomme" som jeg kan henge rundt halsen er tilstede hele tiden. Da får jeg hvertfall bært med meg ting som ikke kan søles ut.


-my healty plate-

Brettet mitt i dag består av:

Ferskpresset appelsinjuice, te fra Pukka, blåbær, rødbeter, olivita, egg, spinatblader og smoothie med chiafrø.

... og dette skal jeg snakcè på resten av dagen<3

Ferskpresset appelsinjuice:

Appelsiner er mest kjent for å være rike på vitamin C, men de inneholder også mange andre vitaminer og mineraler: kalsium, kalium, magnesium, vitamin B1, samt fiber og flere ulike antioksidanter

Pukka te:

All te fra merket Pukka er av økologiske ingredienser som er etnisk dyrket. Pukka te er en kombinasjon av økologiske urter av høyest mulig kvalitet. "love" er også koffeinfri, som kan være en fordel om man ønsker å drikke te til kvelds, eller i mitt tilfelle at jeg må holde med rolig.

Blåbær:

I tillegg til deres høye næringsverdi, er blåbær også kjent for sine gunstige antioksidanter. De inneholder antocyaner, pigmenter som gir noen bær sine mørke fargetoner. Antioksidantegenskaper av antocyaner i blåbær antas å bekjempe frie radikaler som fører til plager som for eksempel hjertesykdommer og visse typer kreft. De er også antatt å hjelpe bevare synet og beskytte øyehelse.

Rødbeter:

Rødbeter reduserer totalkolesterolet og særlig LDL kolesterolet som er det farlige kolesterolet. Det er også andre nyttige plantestoffer i rødbeter, flavonoider,betalainer og karotenoider som gjør at åreveggene blir mindre ”klebrige”og ikke så lett blir forkalket. Rikelig og regelmessig bruk av rødbeter vil derfor også bidra til å forebygge blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Rødbeter er testet på idrettutøvere og resultatet var at det kraftige fargestoffet i rødbeten som utvider blodårene gjorde at de som spiste rødbeter før økten ble senere anpusten enn de som ikke spiste. Rødbeter blir også brukt som alternativ medisin. Jeg har skrevet litt mere om rødbeter og dets helsefordeler her.

Olivita:

Jeg har skrevet et eget innlegg om olivita her. Og kort sakt så er olivita kosttilskuddet med det beste fra to verdener, -Tran og omega-3

egget:

Egg er en fin kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen.I likhet med kylling og kalkun, har egg en høy andel av det sunne umettete fettet, til tross for at det også inneholder litt mettet fett og kolesterol.

Spinatblader:

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Under den grønne fargen ligger det store mengder av oransje karotenoider som kroppen kan omdanne til aktivt vitamin A ved behov. Vitamin A er viktig for synet, huden og fosterutvikling. Karotenoidene er sterke antioksidanter som beskytter kroppen mot skadelige frie radikaler. De reduserer dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer og kreft ved å forhindre skade på celler, kroppsvev og arvestoff. Spinat inneholder imidlertid også noe oksalsyre som kan binde spinatens eget kalsium og jern slik at opptaket i tarmen begrenses

Smoothie med chia:

Smoothie i seg selv er som mange vet utrolig godt, sunt og mettende. Man får i seg melkeprodukter via yoghurten og masse sunne næringstoffer via de frosne bærene. Jeg har valgt å tilsette smoothien chiafrø også nettop fordi disse bitte små frøene har et høyt innhold av essensielle fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Chiafrø smaker veldig lite, og kan derfor tilsettes mange forskjellige retter uten at de vil påvirke smaken. Dette er gunstig om du ønsker å tilsette maten fiber, antioksidanter, omega 3, kalsium med mer uten at det skal påvirke smaken. Innholdet av fettsyrer i chiafrø er mye høyere enn hos de fleste andre frøsorter, og chiafrø inneholder mye omega 3 (type ALA). 

image.jpg

....så med en bit av alt dette innabords, så måå kneet mitt lege seg kjapt, tenker jeg*smilemunn

image.jpg

.. og jeg tenker også litt på at resultatet av å sitte så mye rolig over en lengre periode går fort utover formen og fasongen. Og som de fleste sikkert kjenner seg igjen i, så må vi gjerne ha noe å spise på når vi slapper av. Og da er det greit å mette opp alle behovene med sunne ting istedenfor junk. Alle disse matvarene jeg nevnte ovenfor skal også minske søtbehovet, og det tror jeg er lurt for meg som elsker sjokolade. Så med denne "planen", blir det ikke like tungt å vende snuten mot treningssenteret når den tid kommer.

image.jpg

-Det er jo snart bikinisesong, så det er ikke akkuart tiden for å sitte inne å gomle i seg søtsaker. Alle vil jo ta seg best mulig ut i sesongens fine sommerkjoler og bikiner<3

image.jpg

....Og tilslutt gjenstår bare å si: Gratulerer med dagen alle kvinner<3

-lenge-leve-girlpower!