Det mykeste sengetøyet

Først fikk jeg øynene opp for 100%  egyptisk bomull, og letet etter dette da jeg skulle handle til den lille i magen. Jeg fikk deretter øynene opp for 100% bomull fra Peru, som er enda finere vevd og dermed enda mykere til huden. Og nå har jeg kommet over viskose fra bambus som er strikket istedenfor vevd. -nå kan det ikke bli bedre, vel?

En joggetur, en dusj med nybarberte legger og dette sengetrekket -det er tre stikkord for å beskrive inngangen til denne helga.

Sengetøy fra Lilleba er et unikt produkt, og er det mykeste sengetøyet på markedet. Det er laget av bambus viskose/bomull og er strikket i stedet for vevd. Det vil si at det omslutter deg – en effekt man ikke kan oppnå med vanlig sengetøy. Vaskebeskrivelsen er på en lapp inni sengetøyet. Lilleba sengetøy er laget av 60% viskose fra bambus og 40% bomull. Dette gjør det mykt som et eventyr. Det holder huden tørr og god, noe som er bra for alle, men spesielt godt for dem med atopisk eksem. Lilleba overholder kravene for tekstiler i henhold til Svanemerket når det gjelder azofargestoffer (Eurofins juli 2012). Plaggene er også PH-nøytrale og uten formaldehyd, som kan være både allergi- og kreftfremkallende. Lilleba er medlem av IEH, og vi produserer i Sør-Korea, som har gode arbeidsforhold for de ansatte og en sterk fagforening. 

Lilleba & Herremann har troen på å lage undertøy og nattøy som ser bra ut, har en personlighet, og på samme tid - bry seg om vår vakre planet. De mener at gode arbeidsforhold og menneskerettigheter skal respekteres hos deres leverandører. De ser styrke i å samarbeide med andre og søker etter muligheter som gjør de bedre. For Lilleba & Herremann er menneskerettigheter og miljø i bevisstheten i alt de gjør.

MILJØ OG ETIKK

De ønsker å ha et bredt miljø og etisk syn i alt de gjør. De er klare over bruken av kjemikalier i både fremstilling av råmaterialer samt produksjon av klær. De forstår den belastningen dette er på produksjonsområdet og på arbeiderne som jobber der. De jobber ut i fra ISO standarder og sertifiseringer. De har lang lead-tid, det vil si at det tar 6 måneder fra bestilte varer til levering. De vet at det er viktig for kundene at produktene er frie for giftige kjemikalier, så i tillegg til dette bruker de uavhengige laboratorier for jevnlig å sjekke produktene. De er i mot bruk av pels og prøver å tenke på minimum avfall i alt de gjør. De mener at forbruket må ned og at prisene på tekstiler må opp. De tror at det er en mentalitetsendring hos en stor del av befolkningen. Det blir satt større pris på kvalitet enn billighet. Forbrukeren må endre seg, fra å kjøpe plagg som varer bare to måneder til klær man vil ha og som varer i 5 til 7 år. Det er miljøvern i praksis. De mener at alle bedrifter har en plikt til å bidra med det man kan - både når det gjelder holdninger og miljø.

De har hatt retningslinjer for etisk handel fra den dagen de startet Lilleba i 2006, som krever at produsenten respekterer de grunnleggende humanistiske reglene, har gode arbeidsforhold og tenker miljø i produksjon. Deres Code of Conduct inneholder:

  • Ikke barnearbeid.
  • Ingen som jobber under tvang.
  • Ingen diskriminering ut i fra kjønn, religion eller legning.
  • Ingen ekstrem overtid.
  • Betaling av minimum lønn. Dette er nå under drøftelse da minimumslønnen i U-land er mye mindre enn det man kan leve av.
  • Helsemessige og trygge forhold på arbeidsplassen.
  • At alle jobber under lovlige arbeidskontrakter.
  • Frihet til å organisere seg.
  • Avtalen inneholder også en NEI liste over kjemikalier som ikke skal bli brukt.

-det var helgens tips og tankespinn fra meg til deg.