Nøtte- og sviskegrøt

Alt man introduserer babyen for det første leveåret er det mindre sjanse for at babyen utvikler allergi mot. Derfor er det lurt å introdusere de for de typiske matvarene som mange er allergiske mot som nøtter, tropiske frukter og egg (eggehvite) 

Men nøtter kan lett sette seg i halsen hos små barn og må derfor males til mel.  

Jeg lager mye av babygrøten selv og og bruker havremel og hirse som base. Deretter varierer jeg med å røre inn et egg, bruker forskjellig frukt som søtning, bruker forskjellige malte nøttetyper som smakstilsetning og varier fettkilden som kan være meierismør, extra virgin oliven oil eller benkraft


IMAGE.JPG

Her kommer en oppskrift på en versjon med svisker og valnøtter og benkraft. 

Du trenger:2 ss havremel , 2 ss hirseflak, 1 ss sviskesaft, 2 ss malte valnøtter, *1 dl benkraft

Slik gjør du:  
Legg i bløt havremel og hirseflak kvelden i forveien, dette gjør at jernet blir lettere tilgjengelig.  
Gjør det samme med valnøtter, slik at de blir enklere å kverne i en foodprosessor.  
Legg også i bløt tørkede svisker slik at de sveller før du kjører dem i en juicemaskin. overskuddet fryses ned til senere bruk.
Bland alt sammen og kok lett opp under omrøring til passe konsistens på grøten.

IMAGE.JPG
IMG_2934.JPG

*Du koker benkraft slik: kjøp ferdige benknokler hos en kjøttforhandler. Ha knoklene i en kjele og topp knoklene med vann. Gjør et lett oppkok. Sett deretter kjelen inn i ovnen på 90 grader i 24-48 timer. -jo lengre jo bedre. Når bindevev får trekke lenge nok, løses kollagenet i bindevevet opp og blir til gelatin i kraften. Hvis kraften stivner når den avkjøles, er det et tegn på at den inneholder mye gelatin. Kalsium, fosfor, jern og andre mineraler, som mangnesuim, kalium og svovel, løses opp i vannet når kraften får koke lenge nok.  

Lag mye kraft når du først lager og frys ned,  så har du lett tilgjengelig senere. 

FullSizeRender.jpg