Små gleder

IMG_0666.JPG

Selvstendighet; 20 mnd

Lille E, vent litt, kanskje jeg må begynne å slutte å skrive «lille» foran E’en snart? Hun er jo hele 20 mnd nå. Det er stort, men i det store og hele er hun jo fortsatt veldig liten. Vel, hun klarer virkelig flere ting på egenhånd nå i likhet med alle andre gjevnaldrende. De fleste på 20 mnd går selv nå og det er travle dager for oss alle.

IMG_0671.JPG
IMG_0652.JPG
IMG_0659.JPG

Barn er født nysgjerrige og vil gjerne oppdage og erfare seg selv og verden omkring. Det er gjennom å gjøre sine egne opplevelser at de kan lære mer. De erfarer at trappetrinnet er for høyt, at hunden ikke liker å bli dratt i halen og at sitron smaker surt. Av og til syns jeg det kan være vanskelig å vite om jeg skal la henne fortsette ferden, eller om jeg skal gripe inn og støtte. Jeg har lest litt på det som kalles «trygghetssirkelen» den er god å ha i bakhodet.

IMG_0653.JPG
IMG_0655.JPG
IMG_0660.JPG
IMG_0674.JPG
IMG_0661.JPG
IMG_0663.JPG
IMG_0664.JPG

Noen ganger er det rett og slett at jeg som voksen føler at det tar for lang tid når hun skal gjøre det selv, andre ganger føler jeg at det er nytteløst at hun gjør det selv. Du vet, hverdagen og klokka! Men jeg tar meg selv i å prøve å finne noen tidspunkter der vi har god tid, der det er rom for å prøve, for det er så viktig.

IMG_0665.JPG
IMG_0667.JPG
IMG_0668.JPG
IMG_0670.JPG

For barnet er hverdagen fantastisk! Som foreldre har vi mulighet til å gjenoppleve og gjenoppta den iveren, nysgjerrigheten og utforskertrangen vi hadde som barn. Det å glede seg over en maur som bærer et gresstrå, en snegle som kryper eller en blomst som titter fram gjennom snøen, er en fin påminnelse over hvor mange ting vi har å glede oss over. Selv om det lyder klisjéfylt, så er dette fokuset på nuet noe vi voksne også har glede av. Å betrakte hver dag på samme måten og med samme følelsen som når vi skal åpne en presang – for hver dag er en gave vi kan oppleve sammen med barnet vårt!

IMG_0675.JPG
IMG_0676.JPG

I går kjørte vi til en strand for å samle steiner, ta på tangen å lete etter krabber. En fantastisk ettermiddag for familien.

IMG_0673.JPG
IMG_0657.JPG
IMG_0669.JPG
IMG_0672.JPG