Tirsdag den 11 mars 2014 kom to nydelige skapninger i form av valper til verden. Hunden min Savanna, som jeg har hadt i fire år fødte èn hanne og èn tispe. De er klare for å få et nytt hjem i mai 2014. Hvis du er en potensiell hundekjøper kan du følge med her. På denne siden vil jeg legge ut litt fakta som vekt og fremgang, samt bilder etterhvert som de vokser, uke for uke.

Link til finnannonsen finner du her.

Bilder fra uke 1

Bilder fra uke 2

Bilder fra uke 3

Bilder fra uke 4

Bilder fra uke 5

Bilder fra uke 6

Bilder fra uke 7

- og med disse syv bildegalleriene håper jeg at disse valpene har fått en fantastisk start på livet. Og jeg må takke de for at jeg har fått et lite minne for livet med å ha disse sjarmtrollene denne lille stunden, før de nå skal få nytt hjem (skrevet 9 mai 2014)

Her kommer en lang tekst ang det å ha et valpekull. Ser at det ikke kan være av interesse for de fleste av dere, men velger å skrive det likevel. Jeg dropper å legge ved bilder av fødselen da det egentlig ser mest skremmende ut. 

Selve fødselen, slik den skal være uten komplikasjoner

Tispa begynner allerede kanskje 5 timer før de første kynnerne å føle seg litt uvel. Kan være rastløs og har lite matlyst. Små hunder føder gjerne en uke tidligere enn ventet. 

Når tispa begynner med pressveer er det viktig å være en støtteperson for henne uten å "ta over". Tar du som hundeeier for mye ansvar kan det hende at tispa legger alt ansvar over på deg og slutter å presse når hun skal. Etter at pressveene er begynt skal det komme en pose med vann og slim ut etter ca 3 timer. Denne er for å vie ut åpningen hennes slik at det blir enklere å presse ut valpene. Rett etterpå skal den første valpen komme. Og deretter de andre på løpende bånd. En hundepose, og en morkake. Ser du at en valp sitter fast, eller at det ikke blir noe resultat av pressingen hennes tar du to fingre rundt valpen å drar den ut og nedover når hun presser. Dette måtte vi gjøre på begge valpene. Det hadde sikkert godt bra uten vår hjelp også, men jeg var så stresset pga at det var på tidsgrensen til at det hadde gått for lang tid fra første pressvee hadde startet. Tispen skal gjerne spise morkaken. Den inneholder mye næring. Det tispa som oftes trenger hjelp til her å åpne hundeposen og å fjerne navlestrengen. Knyt på en tråd, før du klipper den. Hvis du klipper først er risikoen for infeksjon svært stor. Ikke ta valpen vekk fra tispa. Tispa må få sleike den ren umiddelbart. Tar du valpen vekk. Er risikoen for at tispa ikke vil ta til seg valpen etterpå stor. Og det kan bli et problem. Følg nøye med på valpens lyder. Har den surklelyderkan den ha fått fostervann i lungene som kan utløse lungebetennelse og den må ha antibiotika. Ta da valpen i et håndkle og løft den opp og ned med ansiktet først. Den begynner da å harke litt og får opp evt vann. Den får også tilgang til ekstra luft på denne måten. Sørg for at den rører godt på seg før du legger den tilbake til tispa for die/amming. Valpen skal også veies, for at du skal kunne sjekke at den har doblet vekta si etter den første uken. Ikke ta bort tepper og håndukker som var tilstede under fødselen selv om de er blitt skitten. Dette fører til trygghet blandt valpene.

Varme, mat og massasje

Det er de tre viktigste tingene en nyfødt valp trenger. Den suger hyppig, men lite om gangen. Den mangler evnen til å regulere kroppstemperaturen og må ha tilført varme gjennom kontaktvarme eller strålingsvarme. Den mangler evnen til å tisse og bæsje uten hjelp fra mammaen som slikker valpen på magen og under halen.

Valperommet skal være behagelig varmt for tispa. En temperatur på rundt 22 grader er bra. Blir det varmere enn det begynner tispa å pese og vil ikke roe seg så godt i valpekassa som hun burde. En stor hund med kraftig pels vil ofte ha det litt kjøligere enn en liten hund med helt kort pels. Prøv deg fram. Tispa skal også ha servert mat og drikke på senga, da hun ikke vil forlate valpene sine for å spise selv. Det er da viktig å servere god mat som tispa vil spise. Tørt fôr, er lite appetitlig, så bløt det gjerne opp med krafta fra kokt kylling eller kokte grønnsaker.

Dersom du ikke klarer å holde rommet så varmt og du har en svak valp eller en syk eller urolig tispe som går hyppig i fra valpene sine, må du bruke ekstra varme i form av strålingsvarme. Til dette bruker du en varmelampe som selges i alle butikker som har utstyr for husdyr. Du trenger vanligvis ikke den største modellen og ikke den kraftigste varmepæra. Blir det for varmt er dette like skadelig som at det er for kaldt for valpen

Heng varmelampen opp slik at den stråler på et hjørne av kassa. Da kan tispa velge om hun vil ligge under lampen eller om hun vil ligge på siden av den..

Valpen trenger små og hyppige måltider. Det hjelper ikke å sutte på spenen dersom tispa ikke slipper ned melk.

Valpene må suge hyppig

De må ha mat rundt hver andre time da de trenger mye energi men har en liten mage og dårlig evne til å fordøye melka. Den første melka, råmelka, inneholder viktige antistoffer. Sjekk at tispa virkelig gir ned melk. Noen tisper kan ha store jur men av ulike grunner slipper de ikke melka ned. Stress og mye styr rundt valpekassa er den vanligste grunnen til at tispa ikke slapper av og dermed ikke lar valpene få nok mat. Når tispa gir ned melk slutter valpene med å trampe like intenst som de gjorde i starten, de strammer nakken og suger med en pote på hver side av patten. Halen står spent som en dirrende buestreng.

Har du en valp som har dårligere evne til å suge enn de andre, er det viktig at denne valpen får en av de beste pattene og at den får hjelp til å henge seg fast før tispa gir ned melken. Støtt den slik at den suger samtidig med de andre når tispa slipper ned melken. Å prøve å få valpen til å suge til andre tider gir ofte liten effekt. Finn en spene som det er lett å suge på. De bakerste spenene har ofte bra med melk, men spenene kan være store og vanskelig å suge. De fremste spenene har mindre melk enn de lenger bak. Det beste er å prøve noen litt bak midten dersom du skal hjelpe en litt svakere valp. Se hvilke spener de mest grådige valpene foretrekker. De velger fort ut de spenene som er best!

En mett, fornøyd valp er rolig når den ikke spiser. Den har fylt mage og når den sover har den normale valpe-rykninger.

Hjelp til avføringen

Tispa må slikke valpen for å stimulere avføringen.

Tispa må slikke valpen flere ganger i døgnet for at valpen skal kunne gjøre i fra seg. For å hjelpe tispa kan du massere valpens mage og endetarmsåpning med en myk, varm og fuktig klut.

Mange valper ligges i hel

Det er fort gjort å ligge på en valp når man er sliten og har mange små .Valpene trenger et underlag der de kan feste klørne og sparke i fra når de suger, men underlaget må være slik at de ikke kan komme seg under det og så hardt at tispa ikke ligger i hel valpen ved en feiltakelse.

Å bruke aviser og andre sugende materialer som slike sugende, engangslaken som brukes til sengevætere, er en fordel. Oppå dette legger du et kraftig vetbed. Vetbed er et tykt, syntetisk ull-lignende teppe som er varmt å ligge på, lett å vaske, og som lar urin trekke igjennom og ned på det sugende materialet under. Vetbeden sikres ved at en beskyttelseskant legges ned inni valpekassa og presser vetbeden fast. Til tross for at kassa har en slik beskyttende kant bør du være med tispa inn til valpene etter hver eneste luftetur. Da kan du hjelpe henne å få lagt seg ned på en slik måte at ingen valper bli liggende under henne eller bak henne.

Ikke la tispa ligge på en myk dyndyne. Da har hun ikke sjangs til å merke at en valpene blir liggende under ryggen hennes og klemmes i hel. 

Sjekk valpene - men ikke unødvendig

Lag en liste med kjennetegn på hver eneste valp. Her skriver du opp fødselsvekt og andre spesielle ting du oppdager. Farge og kjønn er det letteste å se, men det kan også være haleknekker som ofte er lett å se mens valpene er små og det kan være sporer eller spesielle virvler i pelsen. Dersom sporene, ulveklørne, skal fjernes på den rasen du har, bør dette gjøres før valpen er 3 dager gammel. Snakk med veterinæren.

Vei ikke valpene hver eneste dag, men dersom du synes at en eller flere av valpene ikke vokser som de skal eller ikke virker så fornøyd som en valp skal være, bør du følge litt med. Det første døgnet går mange valper litt ned i vekt, men så skal vekta sakte men sikkert starte å gå oppover.

I løpet av uke to skal en frisk valp som får nok mat ha doblet fødselsvekta si. Det er en god indikasjon på at alt er som det skal være med valpen. For å hindre at valpen må brødfø innvollsparasitter skal den også ha sin første ormekur senest i uke to.

Dersom det ikke oppstår problemer med mor og barn vokser valpene som det knaker og det eneste du har å gjøre er å passe på at tispa får nok mat og drikke, og at hun får komme ut å lufte seg. De første to ukene er vanligvis svært rolige uker for oppdretter.

På denne alderen har potensielle valpekjøpere like stor glede av å se valper på bilder som å se dem i virkeligheten.

Ingen besøk ennå!

Verken valper eller tispe har glede av besøkende valpekjøpere før valpene har fylt tre uker. Heller ikke valpekjøperne har særlig glede av å se de små gryntene nøstene som mest har fasong som blinde rotteunger som bare suger og sover. Tvert om vil besøk bare uroe tispa slik at hun ikke får den roen hun trenger og det kan også vekke hennes forsvar av valpene. Valper og tispe skal ha mest mulig ro og fred.

Klipp skarpe valpeklør

I begynnelsen av uke to skal valpene få klørne klippet for første gang. Dersom du ikke klipper klørne vil de spisse valpeklørne lett lage sår på mammas jur. Bruk aller helst en liten negleklipper beregnet på smådyr. Det er viktig at kloa virkelig klippes av, ikke presses sammen. Til nød kan du bruke en vanlig klosaks av god kvalitet eller en avbitertang beregnet på menneskenegler. Pass på at valpens tær og kloas nerver ikke blir skadet.

Gi ormekur i starten av uke 2

Spolorm er det mest vanlige på valper. Banminth pasta er et preparat som både tar spolorm og hakeorm og som er veldig lett å gi til selv helt små valper. Preparatet er mildt og gir vanligvis ingen problemer for de sarte valpemagene.

Ormekur er nå på resept, så pass på at du bestiller nok pasta slik at du har nok ormekur til å gi valpene tre ganger og tispa minst en - gjerne flere ganger dersom valpene viser seg å ha spolorm. Store, fullvoksne spolormer ser ut som 10 cm lange pastabiter når de kommer ut i avføringen. Har du en tispe av større rase er det enkleste å bruke et annet preparat enn banminth pasta når du gir henne ormekur samtidig med valpene.

Vei største og minste valp og mål opp hvor mange centimeter pasta valpene skal ha. Er det stor forskjell på valpevektene må du passe på at alle valpene får riktig mengde.

Ta tispa ut av rommet slik at du slipper innblanding fra henne eller at valpene blir helt ville og vil ha mammas melk.

Ta oppmålt pasta på pekefingeren, åpne valpens munn og klin pastaen opp i valpens gane. Hold valpen så lenge at du er sikker på at den ikke får spyttet pastaen ut igjen. Legg den valpen som har fått ormekur i en egen liten pappeske så lenge, slik at du er sikker på at en valp ikke får ormekur to ganger, mens en annen ikke får!

Ormekur smaker ikke spesielt godt, men må til!

Avslutt med å gi tispa sin ormekur slik at du er sikker på at alle har fått samtidig. Spolorm har en livssyklus på 2-3 uker slik at dersom du gir ormekur ved en uke og andre ormekur senes ved 3 uker, er du sikker på å få drept alle spolormene.

Ubehandlede spolormlarver kapsler seg inn  i valpens indre organer og vekkes til live når valpen selv har blitt voksen og drektig. Da utvikler de seg og smitter de nydfødte valpene slik at ormen kan fortsette sitt livssyklus.

Dersom din tispe har vokst opp uten de ormekurene den skulle ha før den var tre uker gammel, er sjansen stor for at hennes valper er smittet av spolorm som helt små. I verste fall kan valpene være så stinne av spolorm at det som kommer ut når du gir dem ormekur ser ut som pastaklyser... Så slurv aldri med å gi valpene dine og den ammende tispa ormekur mens valpene ennå er små!

Det er også i uke 2 at valpene åpner øynene sine. Da er det viktig å følge med på om noen har øyekatarr. 

Klare for et nytt hjem

Den som sitter med et stort kull med store, aktive valper gleder seg til den dagen førstemann forlater hjemmet. Andre som sitter med et lite kull der det føles forferdelig å tenke på å levere førstemann. Noen leverer valper så tidlig som ved 5-6 ukers alder, andre vil gjerne ha dem til de er nærmere 3 måneder gamle. Men hva er å anbefale?

Norsk Kennel Klubs etiske grunnregler for avl og oppdrett

Vedtatt av NKKs Hovedstyre 22. 05. 2008, gjeldende fra 01. 10. 2008

Reglene sier følgende om leveringstidspunkt for valper:
Valper skal ikke leveres før de er 7-8 uker gamle

Det begynner å bli slitsomt å være mor til mange små. Men det er nå valpemammaen lærer valpene god oppførsel

Lære seg å spise selv, men fremdeles være i sosialiseringsfasen

Å levere valpen for tidlig er like skadelig som å levere den for sent uten tilstrekkelig sosialisering. Før valpen forlater mor og søsken skal den ha lært seg å omgås artsfrender på en riktig måte. Det er i denne perioden når den leker aktivt med sine søsken og med sin mor, at den lærer seg bitehemninger som er en viktig egenskap.

Den som leverer valpene så unge som 5-6 uker gamle bryter med NKK's etiiske grunnregler. Eneste grunn til å levere så tidlig er at oppdretter ønsker å slippe alle utgiftene og alt arbeidet som en oppdretter får de 2-3 siste ukene før levering. Det er nå valpene skrur opp aktiviteten og virkelig begynner å sloss, gi lyd i fra seg og ødelegge ting. Et stort og aktivt valpekull på 6 uker spiser utrolige mengder med mat. Ikke nok at maten skal gis - den kommer ut igjen også...

Frem til uke 5 har livet som oppdretter ofte vært ganske avslappet og man har følelsen av at alt er under kontroll. Denne følelsen snur drastisk de tre siste ukene frem til valpene kan leveres.

Valpene er nå begynt å bli små hunder med stor utforskertrang. De blir mer og mer selvstendige og lydnivået øker betraktelig. Det som er mest påtakelig er at desto mer de spiser - desto mer skiter de... De lukter, spesielt ille er det om morgenen når man har fått et stort kull.

Dersom værer er fint, kan du nå gi valpene mat ute slik at de starter med renslighetstreningen. Dette store kullet får maten sin servert i en takrenne der det er god plass til alle.

Minst fire måltider daglig

Det begynner å minke på mammas melk og valpene bør nå få minst fire måltider valpefôr daglig. I tillegg til et valpefôr av god kvalitet, kan også valpene lære seg til å spise litt annet. Dette er en stor fordel for valpenes immunforsvar og trivsel, og gir dem også en mage av stål.

Ha litt surmelk på maten. Bland litt vom og hundemat i tørrfôret. Gi dem en rå eggeplomme. Bruk vannet fra grønnsakene til å bløte valpefôret med og tilsett gjerne også litt godt kokte, moste grønnsaker. Gi dem et par tørre brødskalker og noen rå, ufarlige bein å gnage på. Litt omega 3-tilskudd skader ikke.

Mange er skeptiske til å gi valpene annet enn valpefôr, men å fôre litt variert kan være mindre uheldig enn å gi kun ett fôrslag, dersom dette skulle mangle noe vesentlig eller noen sporstoffer. Kunsten er å gi valpene et fôr av høy kvalitet. Brun saus og poteter er like lite egnet til små valper som det de billigste tørrfôrslagene er det, selv om det står at de er beregnet på valper. Som regel får man det man betaler for...

Valpene skal alltid ha tilgang til rent vann.

Unngå kamp rundt matfatet

Bruk store skåler beregnet for valper, der valpene står i en sirkel rundt skåla som er opphøyd i midten. Eller bruk en takrenne. Eller bruk flere større men lave matskåler der alle kommer til og der selv den minste valpen får spise seg mett. Valpene skal ha så mye mat at de spiser opp, ikke så lite at de går rundt halvsultne og ikke så mye at de spiser halvparten og bare blir gående å plukke litt i maten.

Alt som går inn - kommer ut igjen

Det er utrolige mengder med tiss og bæsj som kommer ut av et kull med valper i løpet av et døgn. Lukta om morgenen kan være ganske så ubeskrivelig... Det gjelder at valpene har god nok plass og at de går på et absorberende materiale. Aviser er fint å bruke. Legg to og to ark utover gulvet. Flis kan også brukes, men flis kan gi problemer i poter og i øyne/ører. Da er ubehandlet halm mye bedre. Hvetehalm er vel den reneste og beste.

Valpene begynner nå å utforske hele huset, dersom de får lov til det. 

Valpene må ha et trygt sted å være.

Dersom du lurer på om en valp kan klare det - så klarer de det! De finner selv det minste hull. De klarer å dra seg over innhegningen dersom de bare får ei klo over kanten. De prøver seg på åpne trapper. De prøver hvordan et sluk virker. De undersøker alt og biter på alt.

Valpene må ha god nok plass til at de ikke blir gående i sitt eget tiss og møkk når de skal leke. De må ha et underlagt som er lett å holde rent. De må ha plass nok til å løpe og leke. Hvor stor plass de trenger er avhengig av hvilken rase du har og hvor mange valper det er i kullet. Grovt regnet kan du regne minst 1 m2 pr valp som et bra utgangspunkt.

De må ha utfordringer der de lærer å ballansere, gå på ulike underlag osv. Dersom du har tilgang til et sted med litt kupert underlag og gjerne noen utfordringer, er dette ideelt. Spesielt krevende er det å ha vintervalper. Da må du bruke fantasien for å gi valpene utfordringer.

Det er spesielt krevende å være oppdretter om vinteren. Selv om det er kaldt ute, må valpene gradvis venne seg til å være ute noen minutter og til å tisse ute. Dette letter overgangen til et nytt hjem mye. I starten kan et minutt være lenge nok for valpen

Valpene må sosialiseres og oppleve ting

Nå skal de ut for første gang. De skal møte mange mennesker, både gamle og barn, både menn og kvinner. De kan med fordel møte snille, fremmede hunder. Helst en hund som ser helt annerledes ut enn deres mamma. De skal lære seg å komme på innkalling og de skal lære seg at det er moro å være sammen med mennesker. Det er nå grunnlaget for lek legges. De må også venne seg til ulike lyder.

Likevel er det viktig å tenke på at valpene må ikke oppleve så mye at de blir helt utslått eller skremt. Alt med måte!

Valpene må også få tilgang til leker. Bruk alt fra plast til tre, fra tøy til gummi. Lekene må være sikre slik at valpene ikke klarer å sette dem fast i halsen eller klarer å bite stykker av som kan svelges. Dersom målet er hunder som skal apportere metall som voksne, introduseres valpene for metall-leker allerede nå.

Valpene må få møte mange fremmede mennesker.

Ikke helt overbevist om at dette er ok, men gjennom stadig trening vil valpene se turen opp på bordet som en hyggelig kosestund.

Ta håndtering og pelsstell på alvor

Allerede nå, mens valpen ennå er hos oppdretter, starter treningen med å bli håndtert. Valpene bør opp på et bord en gang daglig og bli sjekket fra topp til tå. Klørne er allerede klippet mange ganger, nå starter man også å sjekke tenner, se inni ørene, stille dem opp, ta i halen og børste gjennom all pels.

Selv om valpene ikke skal bli utstillingshunder, er denne håndteringen utrolig viktig. Alle hunder må før eller senere til dyrlegen. Da er det en nytelse å sette en godt trent og trygg hund opp på bordet slik at dyrlegen skal gjøre det han skal uten å måtte dope ned hunden for hver minste bagatell.

Dersom du har en pelsstellrase som skal klippes, bør valpene allerede nå venne seg til lyden av maskina og saksa. Da har du en valp som valpekjøperen slipper å ta grunntreningen på, men som er vant til å bli stilt litt krav til, som en helt naturlig del av hverdagen.

En forutsetning for å lykkes med denne håndterringen er at du selv er rolig, avslappet, vennlig men bestemt. INGEN valper liker håndteringen i starten. Ja, det kan hende de ligger rolig når de er helt utslitt og er langt inne i drømmeverdenen, men dette er å unngå problemet og fører ikke til at valpen lærer noe. Ikke sett valpen på bord når den er helt hyper, vent til den har løpt av seg mesteparten av energien. Da løfter du den opp på et stødig bord med sklisikkert underlag. Vær rolig og bestemt. Ros og kos når valpen oppfører seg. Pass på at den ikke faller ned! Du holder ikke på så mange sekundene eller minuttene.

Etter at dere kanskje har diskutert litt det å se på tenner, se inni ører og få klippet pelsen med maskin på snute og ører, avslutter du det hele med å stille opp valpen. Ta i poter, hold i hodet, ta i halen. Gjør det vennlig slik at det blir en hyggestund. Først når valpen er avslappet, og før den begynner å bli urolig igjen, roser du den, koser litt ekstra og løfter den ned på golvet.

Husk også at valpene trenger mye søvn. Ikke vekk valpene når de sover og pass på at soveplassen er tørr og lun.

Sen levering krever en dyktig oppdretter med god tid

Å levere valpen for sent er ikke spesielt lurt verken for oppdretter, valp eller kjøper. Sosialiseringsfasen når valpen skal lære seg å leve i en menneskeflokk er kort og varer bare frem til valpen er rundt 12 uker gammel. I denne perioden skal valpen lære seg å være sammen med mennesker, den skal starte å bli renslig, den skal venne seg til ulike miljøer, til å kjøre bil, til å gå i bånd osv. Valper som går igjen hos oppdretter må derfor sosialiseres og preges en og en. Blir valpen gående i flokk sammen med mamma og/eller andre valper, vil de bli mest preget på hunder og mindre preget på mennesker. Dette kan gi valpen store problemer senere i livet når den skal fungere sammen med mennesker.

Noen oppdrettere velger å ha valpen gående lenger enn 8 ukers alder fordi de synes valpene er så søte. Spesielt gjelder dette oppdrettere av miniatyrhunder som får små kull og små valper. Men det er like viktig at en liten hund er godt sosialisert som en stor en. Blir valpen gående igjen må den derfor tas bort fra mor og søsken og gjøre seg positive erfaringer med mennesker på egen hånd.

Noen oppdrettere velger å ha noen valper fra kullet gående til de blir litt eldre og man lettere kan vurdere valpens eksteriør og bruksegenskaper. Her er det like viktig at valpen blir godt sosialisert. Å bli gående i en hundegård er ikke noe godt utgangspunkt uansett om målet er er trivelig familiehund eller en topp utstillingshund.

Noen oppdrettere får ikke solgt alle valpene når de er 8 uker gamle. Da gjelder det å ta seg godt av de valpene som blir værende igjen og sette av alenetid til hver enkelt valp. Det er ikke så veldig mange minutter hver dag som skal til, men det viktigste er at det gjøres ofte og bevisst. Lær valpen å leke og å takle ulike miljøer, ta med valpen inn så den får gjøre seg erfaringer inne og ta den med på turer bort i fra hjemmets fire vegger. En godt sosialisert valp og unghund er ikke vanskelig å omplassere selv om valpen er betydelig eldre enn 8 uker.

Såååå dette blir en lærerik tid for oss her hjemme, men samtidig veldig spennende. Så gjenstår det bare å se om jeg klarer å gi de et nytt hjem i det hele tatt<3

Mine kilder: hunden.no