Havrebrød

-du trenger til 3 brød-

 9,5 dl væske,  halvparten melk og vann1 pk tørrgjær8 ss honning, 2 dl sammalt hvete fin, 3 dl havremel, 5 dl sammalt hvete grov10,5 dl siktet hvetemel 4,7 dl havregryn lettkokte8 ss smeltetsmør og 1-2 ss salt


Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 200 gr. Varm væsken til 37 grader og ha den i bakebollen. Ha i gjær og honning og la det stå i ti minutter. Ha i resten av ingrediensene og elt i 6 minutter hvis du bruker kjøkkenmaskin, noe lengre for hånd. Hvis deigen er veldig klissete tilsetter du en dl mel til, men ikke mer. Hev deigen en time under plast på et lunket sted. Tipp deigen ut på kjøkkenbenken og «slå luften ut av den». Del i tre like store og rull til brød. Etterheve under plast i 30-40 minutter eller til den når kanten av formen. Pensle med vann. Stek nederst i ovnen i 40-50 minutter eller til brødet er gyldenbrunt og har en hul lyd når du banker på det. Ta brødene ut av ovnen og ut av formen og avkjøl på rist. Kan godt fryses.